Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elolvad-e a jég?

Főoldal » Középiskola » Fizika
1247
Egy termoszban 4 kg -12 °C-os jég van. Melegedés közben 2000 kJ hőt vesz fel a környezetéből.
Elolvad-e a jég? Ha elolvad, mekkora lesz a víz hőmérséklete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
hőtan, víz, termodinamika, jég, hőmérséklet, Hő, olvadas, Fagyás
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ehhez szükséges néhány plusz adat:

A jég fajhője: `c_j` = 2,1 `(kJ)/(kg*C)`

A jég olvadáshője: `L_j` = 333,7 `(kJ)/(kg)`

A víz fajhője: `c_v` = 4,2 `(kJ)/(kg*C)`

A folyamat három lépcsős:

I. A jég felmelegszik az olvadáspontjára. Az ehhez szükséges hő:

`Q_1=c_j*m*DeltaT_1` = `2.1*4*12` = 100,8 kJ

II. A jég megolvad. Ehhez szükséges:

`Q_2` = `m*L_j` = `4*333.7` = 1334,8 kJ

A kettő összege kisebb, mint az a hő, amit a környezettől vett fel, így a jég megolvad.

III. A víz felmelegszik, hogy milyen hőmérsékletre, azt számoljuk. Az eddig felvett hő:

`Q_r` = `Q_1+Q_2` = 100,8 + 1334,8 = 1435,6 kJ

A többi hő meg a víz melegedésére:

`Q_3` = `Q-(Q_1+Q_2)` = 2000 - 1435,6 = 564,4 kJ

`Q_3=m*c_v*DeltaT_2`

`DeltaT_2=Q_3/(m*c_v)` = `564.4/(4*4.2)` = 33,6 °C

A víz hőmérséklete `ul("33,6 °C")` lesz.
1