Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nem jön ki az eredmény.

Főoldal » Középiskola » Matematika
385
Segítség a megoldásban.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
jelölje Miklóst x, Bencét y.
ebben az esetben lesz két egyenlet:

I. x = -10+y
II. x+y = 12
----------------
II. -10+y+y = 12
II. 2y = 22
y = 11
I. x = -10+11
I. x = 1

vagyis Milós egyedül 1 óra alatt, míg Bence egyedül 11 óra alatt ásná fel a kertet.
0

Bence egyedül x óra alatt ássa fel a kertet, Miklós pedig x-10 óra alatt.

1 óra alatt Bence `1/x` kertet ás fel, Miklós pedig `1/(x-10)` kertet.

Együtt felásnak 1 óra alatt:

`1/x+1/(x-10)=1/12` kertet. Ezt kell megoldani.

Közös nevező, majd a nevezővel való szorzás:

`(x-10)+x=(x(x-10))/12`

`24x-120=x^2-10x`

`x^2-34x+120=0`

`x_(1,2)=(34 pm root()(34^2-4*120))/2` = `(34 pm 26)/2`

`x_1` = 4 `to` nem lehet, mert akkor Miklós negatív óra alatt ásná fel a kertet egyedül.

`x_2` = 30

Bence tehát `ul("30 óra")` alatt ásná fel a kertet egyedül.

(Miklós pedig 20 óra alatt, és `1/30+1/20=1/12` )
0