Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
749
Határozzuk meg az alábbi egyenlet valós gyökeinek a szorzatát!
(x – 2)(x – 1)(x + 3)(x + 4) = 14
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Kifejtve a szorzatot:
`x^4 + 4 x^3 - 7 x^2 - 22 x + 24 = 14`
`x^4 + 4 x^3 - 7 x^2 - 22 x + 10 = 0`
A gyökei x₁ x₂ x₃ x₄. Ez azt jelenti, hogy:
`(x-x_1)(x-x_2)(x-x_3)(x-x_4)=0`
Kifejtve: ... nem is írom le pontosan, csak az utolsó tagot:
`x^4 - ...x^3 + ...x^2 - ...x + x_1x_2x_3x_4 = 0`
Ha nem hiszed, fejtsd ki pontosan...

Ott van a végén a gyökök szorzata, összehasonlítva a kifejtett egyenlethez látszik, hogy 10-nek kell lennie.

-----

Valójában még be kellene látni, hogy mind a 4 gyöke valós, mert a valós gyökök szorzata a kérdés, de ezt most hagyjuk.
1