Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
798
32 lapos magyar kártyából kihúztunk 6 db-ot mekkora az esély, hogy
a, kettő piros kártya van közötte
b, négy piros kártya van közötte
c, legfeljebb három piros kártya van közötte d, legalább egy piros lap van közötte
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A 32 lapos magyar kártyában 8 db piros lap van.

a) Összes eset: hányféleképpen tudok felhúzni 32 lapból 6-ot (kombináció, a húzás sorrendje nem számít, csak az, hogy mit húztunk) Kedvező esetek: hányféleképpen lehet 8 piros lapból 2-t, 24 nem piros lapból 4-et húzni
`P = (((8),(2))*((24),(4)))/(((32),(6))) = 0.3283`

Többi feladat az elsőhöz hasonlóan
b)
`P = (((8),(4))*((24),(2)))/(((32),(6))) = 0.0213`

c) 0,1,2 vagy 3 piros kártya. Egyszerre csak az egyik lehet, ezért összeadás:
`P = (((8),(0))*((24),(6)))/(((32),(6)))+(((8),(1))*((24),(5)))/(((32),(6)))+(((8),(2))*((24),(4)))/(((32),(6)))+(((8),(3))*((24),(3)))/(((32),(6))) = 0.9771`

d) Ezt érdemes a komplementerrel számolni: 1-P(nincs piros)
`P = 1-(((8),(0))*((24),(6)))/(((32),(6))) = 0.8514`
0