Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
597
Egy diáktalálkozón 21 tanuló vett részt. A találkozót követő napokban elkezdtek egymással levelezni, mindegyikük 2 vagy 4 levelet adott fel.
Az alábbi állítások közül melyik igaz?
1. Kaphatott mindenki pontosan 3 levelet.
2. Lehetett olyan, aki 5 levelet kapott.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.) Ekkor összesen 21*3=63 levelet adtak fel, és a levelek száma a következő művelettel határozható meg: 21*2+n*2, ahol n 0 és 21 közti szám. Így:
21*2+2n=63
42+2n=63 /-42
2n=21 /:2
n=10,5

Mivel 10 és fél diák nem adhatott fel 4 levelet, ezért nem igaz.

2.) Természetesen lehetséges ez az állítás. Így:

Összegzés: 1.) Nem igaz.
2.) Igaz.
1