Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérhetnék segítséget?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
648
Egy kétjegyű szám második számjegye 3- mal nagyobb az elsőnél. Ha mindkét számjegyét kettővel megnöveljük, akkor az így kapott szám és az eredeti szám összege 116 lesz. Melyik számra gondoltam?
Köszönöm a segítsèget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`{(e = t + 3),((t + 2) * 10 + (e + 2) + (t * 10 + e) = 116):}`

`(t + 2) * 10 + (t + 3 + 2) + (t * 10 + t + 3) = 116`
`t * 10 + 2 * 10 + t + 3 + 2 + t * 10 + t + 3 = 116`
`t * 22 + 28 = 116`
`t * 22 = 88`
`t = 88 -: 22 = color(red)4`

`e = t + 3`
`e = 4 + 3 = color(red)7`

Ellenőrzés:
    • Eredeti: `t * 10 + e = 47`
    • Növelt: `(t + 2) * 10 + e + 2 = 69`
    • Összeg: `47 + 69 = 116`
Módosítva: 3 éve
0