Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
574
Hány megoldása van a pozitív egész számpárok körében az alábbi egyenletnek?
x2 + y2 + 2xy – 2017x – 2017y = 2018
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`x^2 + y^2 + 2xy – 2017x – 2017y = 2018`
`(x+y)^2 - 2017(x+y) = 2018`
`(x+y)(x+y-2017) = 2018`
Vagyis 2018 két szám szorzataként áll elő.

2018 prímtényezős felbontása ez: 2·1009
Szorzatként lehet 2·1009 valamint 1·2018

a)
x+y = 1009
x+y-2017 = 2 → x+y = 2019

Ennek nincs megoldása, mert ellentmondás van...

b)
x+y = 2018
x+y-2017 = 1 → x+y = 2018

Ennek jó sok pozitív egész megoldása lesz...
x mehet 1-től 2017-ig, mindegyikhez van hozzátartozó y megoldás.
Módosítva: 8 éve
1