Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tízes számrendszer

Főoldal » Középiskola » Matematika
536
Valamely számrendszerben az „572” alakú számnak fele a „275” alakú szám.
Mennyi tízes számrendszerben az első szám értéke?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A 275 alakú szám duplája 572 alakú. Vagyis 5 duplája 12 alakú. Ha a számrendszer alapszáma r, akkor 10=r, tehát 12=r+2
r+2 = 2·5
r = 8

8-as számrendszerbe 572 értéke 5·64+7·8+2=...
Ellenőrizd le azt is, hogy 275 tényleg a fele-e.
1