Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitseget szeretnek kerni!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
341
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Megoldás:
a,
14x-20≤9x+30 /+20
14x≤9x+50 /-9x
5x≤50 /:5
x≤10
x lehet: 10;9;8;7;6......-∞
ellenőrzés: ha x=10
14·10-20=120
9·10+30=120 120=120 igaz
b,
18-y≥ 42-7y /+7y
18+6y≥42 /-18
6y≥24 /:6
y≥4
y lehet: 4;5;6;7.....∞
ellenőrzés: ha y=5
18-5=13
42-35=7
13≥7 igaz
c,
3z-1<25-3z /+3z
6z-1<25 /+1
6z<26
z<4.3333
z lehet: 4;3;2;1...-∞
ellenőrzés: ha z=4
3·4-1=11
25-3·4=13
11<13 igaz
d,
4a-9>11-a /3a
5a-9>11 /+9
5a>20 /:5
a>4
a lehet:5;6;7;8...∞
ellenőrzés: ha a=5
4·5-9=11
11-5=7
11>7 igaz


0