Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos kémia feladat segítség kérés

Főoldal » Középiskola » Kémia
428
Kb. 0,25 mol/l sósav mérőoldat faktorát kell meghatározni. E célból 1,2192 g KHCO3 bemérésével 50 ml törzsoldatot készít. 10-10 ml KHCO3 törzsoldatra a megfelelő módon elégzett titrálás során átlagosan 10 ml sósav mérőoldat fogy. Számítsa ki a mérőoldat faktrát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(KHCO_3)` = 100,115 `g/(mol)`

1,2192 g `KHCO_3` az `1.2192/100.115` = `1.2178*10^(-2)` mol

50 ml oldatban van `1.2178*10^(-2)` mol `KHCO_3`

10 ml oldatban van `10/50*1.2178*10^(-2)` = `2.4356*10^(-3)` mol `KHCO_3`

`KHCO_3` + `HCl` = `KCl` + `CO_2` + `H_2O`

HCl-oldat:

10 ml-ében van `2.4356*10^(-3)` mol HCl

1000 ml oldatban van `1000/10*2.4356*10^(-3)` = 0,24356 mol HCl

Ez a valódi koncentráció.

Faktor:

`f=c_("valódi")/c_("névleges")` = `0.24356/0.25` = `ul("0,9742")`.
0