Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
847
1) 10,0 g monoklóralkén tömege hidrogéngázzal történő telítés során 261 mg-mal növekedett meg. Határozd meg a kiindulási anyag összegképletét!

2) Metanol és etanol 7,10 g tömegű mintájából fölöslegben alkalmazott nátriummal 2,48 dm3 térfogatú, 10,0 Cfokos és 95,5kPa nyomású hidrogéngázt lehetett előállítani. Határozd meg az elegy anyagmennyiség%-os és tömeg%-os összetételét!

Kérem segítsen valaki.. előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
1)
Tegyük fel, hogy egy kettős kötés van az alkénben. Ekkor a képlete ez:
`C_nH_(2n-1)Cl`
A telítés során a kettős-kötés felbomlik, oda megy a hidrogén, ez lesz:
`C_nH_(2n)Cl`
A tömege mol-onként 1 grammal nő, tehát 0,261 mol van összesen.
0,261 mol tömege 10 gramm, akkor 1 mol tömege `(10)/(0.261)=38.3` gramm.

`C_nH_(2n-1)Cl` moláris tömege `12·n+2n-1+35.5 = 38.3`, ez nem lehet.

Lehet, hogy 2 kettős kötés van benne.
`C_nH_(2n-2)Cl`
Ekkor mol-onként 2 grammal nő a tömeg telítéskor, tehát 0,1305 mol van összesen.
1 mol tömege pedig `(10)/(0.1305)=76.6` gramm.

`12·n+2n-2+35,5 = 76.6`
Ebből n≈3 jön ki: `C_3H_4Cl`
0

2)
Metanol: `CH_3OH`, moláris tömege 12+3+16+1 = 32 g/mol
Etanol: `C_2H_5OH`, moláris tömege 24+5+16+1 = 46 g/mol
A reakciók:
`2 CH_3OH + 2 Na = 2 CH_3ONa + H_2`
`2 C_2H_5OH + 2 Na = 2 C_2H_5ONa + H_2`
Vagyis mindenből molonként fél mol `H_2` keletkezik.

A keletkezett hidrogénre ez írható fel:
`V=2.48·10^(-3)\ m^3`
`T=10+273\ K`
`p = 95.5·10^3\ Pa`

`p·V = n·R·T`

`n = (p·V)/(R·T) = (95.5·2.48)/(8.314·283) = 0.1 mol`
Ez a keletkezett hidrogén anyagmennyisége. Ennek a duplája az alkoholminta összes anyagmennyisége.

Tehát az elegyben volt összesen 0.2 mol metanol plusz etanol, ami együtt 7.1 gramm.
Legyen x mol metanol és 0.2-x mol etanol:

`32·x + 46·(0.2-x) = 7.1`
`x = 0.15`

Anyagmennyiség%: `(0.15)/(0.2) = 0.75`, tehát 75% metanol és 25% etanol.
Tömeg%-ban: azt számold ki te...
1