Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
441
Egy propán-bután gázelegy 15,0 cm'ét 100 cm³ azonos állapotú oxigéngázzal

kevertük össze és a szénhidrogéneket tökéletesen elégettük. A reakció után a rendszert

az eredeti hőmérsékletre hütöttük, a lecsapódó vizet eltávolítottuk. A maradék gáz, az

eredeti nyomáson és hőmérsékleten 69,0 cm³ volt.
Mi volt a lezajló kémiai reakciók egyenlete?
Számítsd ki a propán-bután gázelegy összetételét és az oxigén felesleget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_3H_8` + 5 `O_2` `to` 3 `CO_2` + 4 `H_2O`

`C_4H_(10)` + 6,5 `O_2` `to` 4 `CO_2` + 5 `H_2O`

Kiindultunk x `cm^3` propánból és 15-x `cm^3` butánból.

Elreagált 5x `cm^3` oxigén a propánra és 6,5(15-x) `cm^3` oxigén a butánra.

Keletkezett 3x `cm^3` `CO_2` a propánból és `4(15-x)` `cm^3` a butánból.

Az ábra segít értelmezni.

A maradék anyagok alapján fel tudjuk írni az alábbi egyenletet:

`100-5x-6.5*(15-x)+3x+4*(15-x)=69`

x = 13

15 `cm^3` keverékben van 13 `cm^3` propán

100 `cm^3` keverékben van `100/15*13` = `ul("86,7")` térfogat% propán, a többi bután.

13 `cm^3` propánhoz `5*13` = 65 `cm^3` oxigén szükséges.

2 `cm^3` butánhoz `6.5*2` = 13 `cm^3` oxigén szükséges.

Összesen 13+65 = 78 `cm^3` oxigén kell az égetéshez. A felesleg tehát 100-78 = 22 `cm^3`

78 `cm^3` oxigén felel meg 100 %-nak,

22 `cm^3` oxigén megfelel `22/78*100` = `ul("28,2 %")` az oxigénfelesleg.
0