Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elsőfokú függvény hozzárendelési szabálya

Főoldal » Középiskola » Matematika
384
Határozzuk meg az elsőfokú függvény hozzárendelési szabályát, ha tudjuk, hogy
a. f(7) = 4 es f(-3) = 2
b. a zérushelye ‒4, és az y tengelyt 10-nél metszi.

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az elsőfokú függvény általános egyenlete `y=mx+b`

x és y helyére beírod az adott értékeket és megoldod az egyenletrendszert:

I. `7=4*m+b`

II. `-3=2*m+b`

I. - II.:

`10=2m`

m = 5

I. `7=4*5+b` `to` `b=7-20=-13`

Az egyenes egyenlete: `y=5x-13`

b,

A két adott pont A(-4;0) és (0;10)

Az y tengelymetszetből b értékét megtudod (b=10)

`0=-4*m+10` `to` `m=5/2`

Az egyenes egyenlete:

`y=5/2*x+10`
1