Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

F(x)=x^2-4x+6 függvény

Főoldal » Középiskola » Matematika
348
Ábrázoljuk a pozitív valós számok halmazán értelmezett f(x)=x^2-4x+6 függvényt.
Határozzuk meg a függvény szélsőértékeit.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
teljes négyzetté alakítás:

`x^2-4x+6` = `x^2-4x+4+2` = `(x-2)^2+2`

függvénytranszformációk:

`y=x^2` alapfüggvény

`y=(x-2)^2` eltolás az x tengely mentén pozitív irányba 2 egységgel

`y=(x-2)^2+2` eltolás az y tengely mentén pozitív irányba 2 egységgel

Az alapfüggvényhez képest (2;2) vektorral van eltolva a függvény.

Ezzel meg is találtuk a szélsőértéket, mivel a négyzetes tag előjele pozitív, ez egy felfelé nyíló parabola, így a függvénynek minimuma van.

Ábra
1