Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

X→2x/(x-3) függvé

Főoldal » Középiskola » Matematika
380
Ábrázold az R\{3} halmazon értelmezett x→2x/(x-3) függvényt!
Határozzuk meg a függvény értékkészletét és zérushelyét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ezt is kicsit átalakítjuk:

`(2x)/(x-3)` = `(2x-6+6)/(x-3)` = `(2x-6)/(x-3)+6/(x-3)` = `2+6/(x-3)` = `6/(x-3)+2`

Függvénytranszformációk:

`y=1/x` alapfüggvény

`y=1/(x-3)` eltolás az x tengely mentén pozitív irányba 3 egységgel

`y=6/(x-3)` nyújtás az y tengely mentén hatszorosára

`y=6/(x-3)+2` eltolás az y tengely mentén +2 egységgel

Az ábrán fent van mindegyik függvény, tehát a hiperbolát eltoljuk jobbra, nyújtjuk, majd eltoljuk felfelé.

Az értékkészlet, mivel az alapfüggvény a 0 értéket nem veszi fel, így a kérdéses függvény ehhez képest 2-vel van eltolva:

`y in RR; y ne 2` (vagy `y in RR"\2"` )

zérushely: ahol a függvény metszi az x tengelyt (ahol a függvény értéke nulla)

`(2x)/(x-3)` = 0

tört akkor nulla, ha a számlálója nulla `to` x=0 (az origó a zérushely)
1

Koszi, es ezt az utasitast hogyan kell ertelmezni?
R\{3} halmazon értelmezett..
0