Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

F(x) = SQRT(X-3) + 2 FGV

Főoldal » Középiskola » Matematika
336
1. Adott az f(x) = SQRT(X-3) + 2 függvény. A függvény ábrázolása nélkül mondjuk meg:
a. Mi a függvény értelmezési tartománya és értékkészlete?
b. Mennyi a függvény grafikonjára illeszkedő A( 7; ) és B( ; 3) pontok hiányzó koordinátái?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Értelmezési tartomány:

`x in RR` ; `x in "["3;oo[` (a gyökjel alatt nem lehet negatív)

Értékkészlet:

A négyzetgyök függvény értéke nemnegatív:

`root()(x-3) ge 0` /+2

`root()(x-3)+2 ge 2`

`f(x) in RR` ; `f(x) in "["2;oo[`

b,

Az adott függvény (`y=root()(x-3)-2`) megadott koordinátáját behelyettesíted az egyenletbe és megoldod a hiányzó paraméterre:

`root()(7-3)+2=y`

`y=root()(4)+2` = `2+2 = 4`

A(7;4)

`root()(x-3)+2=3` /-2

`root()(x-3)=1`

`x-3=1` /+3

`x=4`

B(4;3)
Módosítva: 3 éve
1