Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Anyagmennyiség és részecskékszáma

Főoldal » Középiskola » Kémia
403
Szeretném tudni, hogy hogyan tudom meg bármilyen atom anyagmennyiségét és részecskékszámát ?
Pl: a víznek
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Ez egy általános és összetett kérdés.

Először is a víz nem atom, de nézhetjük a vizet is.

Szükséges tudni pl az adott anyag tömegét.

Legyen 90 g víz, ennek szeretnénk megtudni az anyagmennyiségét és részecskeszámát.

A víz moláris tömege 18 `g/(mol)` ; ha a tömeget elosztod a moláris tömeggel, megkapod az anyagmennyiséget:

`n=m/M` = `("90 g")/("18 " g/(mol))` = 5 mol

A részecskeszám:

1 mol anyag `6*10^(23)` db részecskét tartalmaz. A mi esetünkben

1 mol víz `6*10^(23)` db vízmolekulát tartalmaz

5 mol víz `5*6*10^(23)` = `3*10^(24)` db vízmolekulát tartalmaz.

És itt még nincs vége.

A vízmolekula áll két darab hidrogénatomból és egy darab oxigénatomból, tehát az 5 mol vízben van:

`2*3*10^(24)` = `6*10^(24)` db hidrogénatom és

`3*10^(24)` db oxigénatom.

Tovább lehet ragozni, hiszem még csak a kémiai részecskékről beszéltük, ha elemi részecskék a kérdés (proton, neutron, elektron)...
1

Még egy kérdésem lenne hogyan lesz 5 ⋅ 6 ⋅ 1023=3⋅1024-el egyenlő?
Módosítva: 3 éve
0