Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fuggveny: f(x) = x^2-6X+6

Főoldal » Középiskola » Matematika
331
MI a fgv ertkkeszlete?
Milyen a fgv menete?
Hogyan kell abrazolni a fgv-t?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
9. osztály
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A másodfokú függvényeket érdemes teljes négyzetté alakítani, abból nagyon sokmindent le tudsz olvasni:

`x^2-6x+6` = `x^2-6x+9-3` = `(x-3)^2-3`

Az értékkészlet: A négyzetes tag nem lehet negatív, tehát a függvényre:

`f(x) in RR` ; `f(x) in "["-3;oo[`

menete:

a szélsőértéket kell megkeresnünk, ez a teljes négyzetből leolvasható (x=3)

A négyzetes tag előjele pozitív, így egy felfelé nyíló parabola lesz, tehát

`x in ]-oo;3]`: szigorúan monoton csökkenő ;

`x in [3;oo[` : szigorúan monoton növekvő.

Az ábrázolást a függvénytranszformációkból tudjuk meg:

`y=x^2` alapfüggvény

`y=(x-3)^2` eltolás az x tengely mentén pozitív irányba 3 egységgel

`y=(x-3)^2-3` eltolás az y tengely mentén negatív irányba 3 egységgel.

Az alapfüggvény tehát a `(3;-3)` vektorral van eltolva.

Ábra
1