Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sürgős

Főoldal » Középiskola » Matematika
763
Sziasztok,

Az alábbi feladat van szeretnék segítséget kérni.

Egy apa 8 óra alatt, a fia 12 óra alatt ásna ki egy árkot. Mennyi idő alatt végez a fiú a munkával, ha az apja 3 órán át segít neki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Képzeld úgy, hogy mennyit ásnának 1 óra alatt.

Apa: 8 óra alatt ássa fel a kertet, akkor

1 óra alatt `1/8` kertet ás fel.

Fiú: ugyanezen levezetéssel 1 óra alatt `1/12` kertet ás fel.

Az apa 3 órát segít, tehát ő felás `3/8` kertet, a maradék `1-3/8` = `5/8` kertet a fiú ássa fel.

Ha a fiú 1 óra alatt `1/12` kertet ás fel, akkor

x óra alatt felás `5/8` kertet.

Az arányokat fel tudjuk írni:

`x/1=(5/8)/(1/12)`

`x=5/8*12` = `60/8` = `ul("7,5 óra")` alatt végez a fiú az ásással.
1