Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
331
2 proton közötti Columb erőt kell kiszámolni

Nagyon megköszönöm, ha valaki segít benne.
Az 5ös feladatra lenne szükségem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A Coulomb-erő:

`F=k*(Q_1*Q_2)/r^2`

k = `9*10^9` `N*m^2/C^2`

`Q_1=Q_2=1.6*10^(-19)` C

r = `10^(-15)` m

`F_C` = `9*10^9*(1.6*10^(-19))^2/(10^(-15))^2` = 230 N

A gravitációs erő:

`F_g=gamma*(m_1*m_2)/r^2`

`gamma` = `6.67*10^(-11)` `m^3/(kg*s^2)`

`m_1=m_2` = `1.67*10^(-27)` kg

`F_g` = `6.67*10^(-11)*(1.67*10^(-27))^2/(10^(-15))^2` = `1.86*10^(-34)` N

A kettő hányadosa:

`F_C/F_g` = `230/(1.86*10^(-34))` = `1.24*10^(36)`
0