Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget szeretnék kérni:)

Főoldal » Középiskola » Kémia
662
A kén-dioxid gáz vízben való oldódása során a fizikai oldódáson túl további reakciólépésekkel kell számolnunk. Először az oldott kén-dioxid reakcióba lép a vízzel. Az egyensúlyra vezető folyamat reakcióegyenlete:
SO2(aq) + H2O(f) ⇌ H2SO3(aq)

Második lépésben a keletkező kénessav a vízzel szintén egyensúlyra vezető folyamatban reagál:
H2SO3(aq) + H2O(f) ⇌ HSO3−(aq) + H3O+(aq)
Ks1 = 0,0120 mol/dm3
A kénessav Ks2 értéke olyan kicsi (1,00 · 10–7), hogy a hidrogén-szulfit-ionok további disszociációjától eltekinthetünk.

2,00 dm3 vízben 256 mg kén-dioxidot oldottunk fel. (A víz sűrűségét vegyük 1,00 g/cm3 -nek. Az oldódáskor bekövetkező térfogatváltozás elhanyagolható.) A keletkező oldat pH-ja 3,32. Ebben az oldatban az oxóniumion-koncentráció 4,79 · 10–4 mol/dm3.
Számítsa ki a kénessav és a kén-dioxid egyensúlyi koncentrációját a keletkezett oldatban!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Ez egy tök jó szóró érettségi feladat volt annó : D
az első megoldásom helytelen volt heh

nSO2 = 4*10^-3
cSO2 = 2*10^-3
HSO3−(aq) + H3O+(aq) ⇌ H2SO3(aq) + H2O(f)
4,79 · 10^–4 4,79 · 10^–4
K1 =([HSO4-]·[H3O+]) / [H2SO3]
[H2SO3] = ([HSO4-]·[H3O+]) / K1 = 1,91 * 10^-5
Az SO2 koncentrációja az össz konc. - átalakult
[SO2] = c − [H2SO3] − [HSO3−] = 1,50·10−3 mol/dm
Módosítva: 3 éve
0

Tehát 2 `dm^3` vízben 256 mg `SO_2`, akkor

1 `dm^3` vízben 128 mg, ami `128/64` = 2 mmol (`2*10^(-3)` mol)

Ez a kiindulási `SO_2`-koncentráció. `(c_(SO_2))`

A végéről indulj el, a kénessav-hidrogénszulfit egyensúlyból:

`K_(s1)` = `([HSO_3^-]*[H_3O^+])/([H_2SO_3])`

ebből a `[H_2SO_3]`-t számoljuk ki, a többit ismerjük

`[H_3O^+]` = `[HSO_3^-]` = `10^(-3.32)`

`[H_2SO_3]` = `(10^(-3.32))^2/(1.2*10^(-2))` = `ul(1.91*10^(-5))` `(mol)/(dm^3)`.

Ez a végső elegy kénessav-koncentrációja, ehhez hozzáadjuk a pH-ból számolt hidrogénion-koncentrációt, akkor megkapjuk az első egyensúlyban kapott kénessav koncentrációját.

`[H_2SO_3]_1` = `[H_2SO_3]+[H_3O^+]` = `1.91*10^(-5)+10^(-3.34)` = `4.76*10^(-4)` `(mol)/(dm^3)`

A kén-dioxidból ennyi alakult át kénessavvá, a többi megmaradt kén-dioxid formában, az lesz az egyensúlyi kén-dioxid koncentráció.

`[SO_2]` = `c_(SO_2)-[H_2SO_3]_1` = `2*10^(-3)-4.76*10^(-4)` = `ul(1.52*10^(-3))` `(mol)/(dm^3)`.
0