Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A 2-es feladatot kéne segítsetek megoldani !!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
395
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
számold ki
-1

`HCl` + `NaOH` = `NaCl` + `H_2O`

`M(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

`M(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

`M(NaCl)` = 58,5 `g/(mol)`

HCl-oldat:

100 g-jában van 36,5 g HCl, ami 1 mol

150 g oldatban van `150/100` = 1,5 mol.

Ez reagál az egyenlet szerint ugyanennyi, vagyis 1,5 mol NaOH-dal, ami `1.5*40` = 60 g.

NaOH-oldat:

200 g-jában van 60 g NaOH

100 g oldatban van `100/200*60` = 30 g NaOH

A NaOH-oldat `ul("30 tömeg%-os")`.

b,

Az egyenlet szerint keletkezik 1,5 mol NaCl, ami `1.5*58.5` = 87,75 g.

Az összeöntött oldat mennyisége 150 + 200 = 350 g

350 g oldatban van 87,75 g NaCl, a többi víz, ami `350-87.75` = `ul("262,25 g")`.

c, A só tömegét fentebb kiszámoltuk, `ul("87,75 g")`.

d,

350 g oldatban van 87,75 g NaCl

100 g oldatban van `100/350*87.75` = 25,07 g NaCl

A végső oldat NaCl-ra `ul("25,07 tömeg%-os")`.
0