Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitene valaki?Koszonom elore is!

Főoldal » Általános iskola » Fizika
588

Mekkora nyomást gyakorol egy 42kg tömegű ember a padlora,
ha egy lábon áll?
ha ket lábon áll?
A talp mérete 25x5 cm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A nyomás egy felületre kifejtett erő, és a felület nagyságának hányadosa.
A 42 kg-os emberre ható nehézségi erő:
Fg = m * g = 42 * 10 = 420 N
Egy talp felülete:
Atalp = 25 cm * 5 cm = 125 cm2
Persze ezzel még probléma, hogy a nyomás képletébe nekünk métert és nem centimétert kéne beírni (SI egység), de tudjuk, hogy 1 m = 100 cm, tehát 1 m2 = 1002 cm2
így 1 cm2 = 1/10000 cm2
Atalp = 125/10000 cm2
pegy talp = Fg/Atalp = 420*10000/125 = 33600 Pa
pkét talp = Fg/(2*Atalp) = 420*10000/2*125 = 16800 Pa

0