Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia SOS

Főoldal » Középiskola » Kémia
406
Egy egyértékű gyenge sav adott térfogatú oldata 2·10⁶ darab savmolekulát és 4·10⁴ darab oxóniumiont tartalmaz. Számítsa ki a sav disszociációfokát ebben az oldatban.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Az oldatban található oxóniumionok száma 4·10⁴, míg a teljes savmolekulák száma 2·10⁶. Tehát a disszociációfok a következő lesz:

α = (4·10⁴) / (2·10⁶) = 0.02

A disszociációfok tehát 0.02, vagyis az adott gyenge sav az oldatban csak kb. 2%-ban disszociálódott.
0

A disszociációfok az átalakul molekulák száma osztva a kiindulási molekulák számával.

Itt viszont az egyensúlyi adatok vannak feltüntetve, ami csak az oxóniumion esetén igaz. A kiindulási sav-koncentrációt megkapod, ha összeadod az egyensúlyban levő oxóniumion mennyiségét az egyensúlyi sav mennyiségével `(2*10^6+4*10^4)` = `2.04*10^6` db.

`alpha=(4*10^4)/(2.04*10^6)` = 0,0098 (0,98 %).
0