Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vázlatok kellenének föciből

109
Na szóval sokat hiányoztam a suliból és nem rég tudtam meg hogy föciből a magyarországi nagytájaiból tz-t írunk. És hát az a helyzet hogy nekem hiányos vázlataim vannak szóval ha valaki tudna segíteni vázlatot írni vagy valami olyan oldalt ajánlani ahol megtudnám tanulni normálisan ezt az unalmas anyagot (ha valakiben felmerült hogy barátoktól kérhetném el akkor elmondom hogy nekik is csak töredékek vannak még)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
magyarország
0
Általános iskola / Földrajz

Válaszok

1
Magyarország nagytájai földrajzi egységek, melyek az ország területét különböző földrajzi jellemzők alapján osztják fel. Az ország 7 nagytájra osztható, melyek eltérő természeti, földrajzi, kulturális és történelmi sajátosságokkal rendelkeznek.

Az Északi-középhegység Magyarország legnagyobb hegysége, melynek legmagasabb pontja a Kékes csúcsa, 1014 méter magas. A hegység kiterjedése mintegy 30 ezer km², és a Dunántúl északi részét foglalja el. A hegységben találhatók a Bükk, a Mátra, a Cserhát és a Börzsöny-hegységek, valamint számos természeti látnivaló, például a Szalajka-völgy és a Lillafüredi vízesések.

Az Alpokalja a Dunántúl nyugati részén terül el, és a Dunántúli-középhegységtől az Alpokig terjed. Az Alpokaljának jellemzője a völgyek, dombok és hegyláncok közötti síkságok megléte. A területen találhatók a Balaton-felvidék, a Vértes, a Gerecse, a Bakony és a Pilis hegységek, valamint a természetvédelmi területek, például a Kis-Balaton és a Kőszegi-hegység.

Az Észak-alföld a Kárpát-medence legnagyobb síksága, melynek jellegzetességei a kiterjedt folyóvölgyek, a homokos területek és a szikes puszták. Az Észak-alföldön található a Hortobágyi Nemzeti Park, amely a világörökség része. A területen találhatók a Mátra előhegységei, az Aggteleki-karszt, a Bükkalja, a Zemplén és a Tokaj-hegyalja.

A Dél-alföld a Duna és a Tisza folyók között terül el. A területen található a Kiskunsági Nemzeti Park, amely a puszta jellegzetességeit mutatja be. A Dél-alföldön találhatók az Északi-középhegység előhegységei, az Alpokaljai dombok, a Mecsek és a Villányi-hegység.

A Dunántúli-középhegység az ország középső részén terül el. A Bakony a legnagyobb és legismertebb hegység a Dunántúli-középhegységben, de a Vértes-hegység és a Gerecse-hegység is fontos természeti területek.
0