Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
403
Számítsa ki a háromszög beírható és köré írható kör középpontjainak távolságát ha az oldalak 5, 8, 11 cm hosszúak.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A két legrövidebb oldal által bezárt szög: `cosalpha=(c^2-(a^2+b^2))/(-2*a*b)=(11^2-(5^2+8^2))/(-2*5*8)=>color(red)(alpha=113,58°)`

Háromszög területe: `T=a*b*sinalpha=5*8*sin113,58°=color(red)(18,33 \ cm^2)`

Beírható kör sugara: `r=(2*T)/(a+b+c)=(2*18,33)/(5+8+11)=color(red)(1,53 \ cm)`

Köré írható kör sugara: `R=(a*b*c)/(4*T)=(5*8*11)/(4*18,33)=color(red)(6 \ cm)`

A két kör középpontjának távolsága: `sqrt(R*(R-2*r))=sqrt(6*(6-2*1,53))=color(red)(4,2 \ cm)`
1