Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek hf

Főoldal » Általános iskola » Matematika
351
Egy két számjegyű szám első számjegye kétszer akkora, mint a másik. Ha a számjegyeket megcseréljük, akkor a két szám különbsége 36 lesz. Mi volt az eredeti szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Eredeti szám:

1. számjegy: `2x`
2. számjegy: `x`

A szám: `10*2x+x=21x`


Megcserélve:

1. számjegy: `x`
2. számjegy: `2x`

A szám: `10*x+2x=12x`

A különbségük 36:

`21x-12x=36`

`9x=36`

`x=4`

Tehát, ez a szám a `84`.
0