Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Fizika lendületmegmaradás törvénye. Aki tud segítsen. SOS!

47
az alábbi hétköznapi jelenségekben hogyan nyilvánul meg a lendületmegmaradás törvénye:

a. Hagyományos ágyúval lőnek
b. A felfújt lufi száját kibontjuk
c. a világűrben a szabadon lebegő űrhajós elkezd lövöldözni
d. a tóban álló csónakból elkezdjük dobálni almával a parton lévő barátunkat:
e. A Balatonon SUP-on ácsorgó Jóskának odadobnak a partról egy nagy flakonos kólát.2. Fejtsd ki hogy az acélból készült tengerjáró hajó miért nem süllyed el, holott az acél sűrűsége nagyobb a víznél.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1
a. Amikor hagyományos ágyúval lőnek, akkor a lövedék a hátulról ható erő miatt kap lendületet, amely a lövedék haladásakor fokozatosan csökken. Azonban a lendületmegmaradás törvénye miatt a lövedék tovább mozog, amíg valamilyen akadályba nem ütközik vagy valamilyen más hatás nem állítja meg.

b. Amikor a felfújt lufi száját kibontjuk, akkor a levegő molekulái mozgásba jönnek és a lufi haladásának irányába mozognak, amely növeli a lufi lendületét. Azonban a lendületmegmaradás törvénye miatt a lufi tovább mozog, amíg valamilyen akadályba nem ütközik vagy valamilyen más hatás nem állítja meg.

c. Ha a világűrben a szabadon lebegő űrhajós elkezd lövöldözni, akkor az általa kilőtt lövedékek ismételten tovább mozognak, amíg valamilyen akadályba nem ütköznek vagy valamilyen más hatás nem állítja meg. Azonban a lendületmegmaradás törvénye miatt az űrhajós és a lövedékek is folytatják az előre haladást, amíg valamilyen külső hatás nem befolyásolja mozgásukat.

d. Ha a tóban álló csónakból elkezdünk dobálni almával a parton lévő barátunkat, akkor az almák is kapnak lendületet a dobás során. Azonban a lendületmegmaradás törvénye miatt az almák tovább mozognak, amíg valamilyen akadályba nem ütköznek vagy valamilyen más hatás nem állítja meg.

e. Ha a Balatonon SUP-on ácsorgó Jóskának odadobnak a partról egy nagy flakonos kólát, akkor a kóla is kap lendületet az eldobás során. Azonban a lendületmegmaradás törvénye miatt a kóla tovább mozog, amíg valamilyen akadályba nem ütközik vagy valamilyen más hatás nem állítja meg.

2 Az acélból készült tengerjáró hajó nem süllyed el, mert a hajó alakja és sűrűsége miatt a víz kiszorul belőle annyira, hogy a hajó tömege kisebb lesz, mint az elmozdított víz tömege. Ez az Archimedes törvényének köszönhető.
0