Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika lendületmegmaradás törvénye. Aki tud segítsen. SOS!

139
az alábbi hétköznapi jelenségekben hogyan nyilvánul meg a lendületmegmaradás törvénye:

a. Hagyományos ágyúval lőnek
b. A felfújt lufi száját kibontjuk
c. a világűrben a szabadon lebegő űrhajós elkezd lövöldözni
d. a tóban álló csónakból elkezdjük dobálni almával a parton lévő barátunkat:
e. A Balatonon SUP-on ácsorgó Jóskának odadobnak a partról egy nagy flakonos kólát.



2. Fejtsd ki hogy az acélból készült tengerjáró hajó miért nem süllyed el, holott az acél sűrűsége nagyobb a víznél.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1
a. Amikor hagyományos ágyúval lőnek, akkor a lövedék a hátulról ható erő miatt kap lendületet, amely a lövedék haladásakor fokozatosan csökken. Azonban a lendületmegmaradás törvénye miatt a lövedék tovább mozog, amíg valamilyen akadályba nem ütközik vagy valamilyen más hatás nem állítja meg.

b. Amikor a felfújt lufi száját kibontjuk, akkor a levegő molekulái mozgásba jönnek és a lufi haladásának irányába mozognak, amely növeli a lufi lendületét. Azonban a lendületmegmaradás törvénye miatt a lufi tovább mozog, amíg valamilyen akadályba nem ütközik vagy valamilyen más hatás nem állítja meg.

c. Ha a világűrben a szabadon lebegő űrhajós elkezd lövöldözni, akkor az általa kilőtt lövedékek ismételten tovább mozognak, amíg valamilyen akadályba nem ütköznek vagy valamilyen más hatás nem állítja meg. Azonban a lendületmegmaradás törvénye miatt az űrhajós és a lövedékek is folytatják az előre haladást, amíg valamilyen külső hatás nem befolyásolja mozgásukat.

d. Ha a tóban álló csónakból elkezdünk dobálni almával a parton lévő barátunkat, akkor az almák is kapnak lendületet a dobás során. Azonban a lendületmegmaradás törvénye miatt az almák tovább mozognak, amíg valamilyen akadályba nem ütköznek vagy valamilyen más hatás nem állítja meg.

e. Ha a Balatonon SUP-on ácsorgó Jóskának odadobnak a partról egy nagy flakonos kólát, akkor a kóla is kap lendületet az eldobás során. Azonban a lendületmegmaradás törvénye miatt a kóla tovább mozog, amíg valamilyen akadályba nem ütközik vagy valamilyen más hatás nem állítja meg.

2 Az acélból készült tengerjáró hajó nem süllyed el, mert a hajó alakja és sűrűsége miatt a víz kiszorul belőle annyira, hogy a hajó tömege kisebb lesz, mint az elmozdított víz tömege. Ez az Archimedes törvényének köszönhető.
0