Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
938
A 200g tömegű, rugóra függesztett test harmonikus rezgőmozgást végez. A kitérése y=12 sin 2π/3 t , ahol a kitérést cm-ben, az időt másodpercben mérjük.

legnagyobb sebesség?
legnagyobb gyorsulás
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A kitérés: `y=12sin((2pi)/3t) [cm]`

Sebesség: `v=(dy)/(dt)=12*(2pi)/3*cos((2pi)/3t)=8pi*cos((2pi)/3t) [(cm)/s]`

Gyorsulás `a=(dv)/(dt)=-8pi*(2pi)/3*sin((2pi)/3t)=-(16pi^2)/3*sin((2pi)/3t) [(cm)/s^2]`

Tehát a maximális sebesség `8pi~~25.1(cm)/s`, a maximális gyorsulás `(16pi^2)/3~~52.6(cm)/s^2`.

Vagy ha a deriválást még nem tanultad, akkor a kitérés időfüggvényéből ki tudod olvasni, hogy a szögsebesség `omega=(2pi)/3 (rad)/s`, az amplitúdó pedig `A=12cm`. Innen a sebesség maximuma `v_(max)=Aomega`, gyorsulásé pedig `a_(max)=Aomega^2`.
1