Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Augustus császár önéletrajza (Res gestae divi Augusti - Az isteni Augustus tettei)

172
Milyen pozitív és negatív jellemzői lehetnek egy önéletrajznak, mint történeti forrásnak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Történelem

Válaszok

1
Az önéletrajzok fontos történelmi források lehetnek, mivel az életrajz írója közvetlenül az események vagy az adott személy életének részese lehetett. Az Augustus császár által írt "Res Gestae Divi Augusti" (Az isteni Augustus tettei) című önéletrajz számos fontos információt tartalmaz a korai Római Birodalomról és az Augustus koráról.

Pozitív jellemzői:

1. Első kézből származó információk: Az önéletrajzok közvetlenül az adott személytől vagy az események közepén álló személyektől származnak, így a szemtanúi szemszögéből érdekes és fontos információkat nyújthatnak.

2. Személyes hangvétel: Az önéletrajzok személyes hangnemben íródnak, így árnyaltabb képet adhatnak a személyről, mint egy távoli utókor számára írt történelmi beszámoló.

3. Tájékoztatás az életkor korabeli kultúrájáról: Az önéletrajzok általában információkat tartalmaznak az adott kor emberi viselkedéséről, erkölcséről és társadalmi normáiról. Ez segíthet az olvasónak megérteni az adott kultúrát és a korabeli szokásokat.

Negatív jellemzői:

1. Elfogultság: Az önéletrajzok általában elfogultak és egyoldalúak, mivel az író az életét vagy a tetteit magától a legjobb oldalról szeretné bemutatni. Ez azt jelenti, hogy az önéletrajzokban hiányozhatnak az adott személy vagy események objektív elemzése és kritikája.

2. Hiányos információ: Az önéletrajzok általában a szerző életének csak bizonyos időszakát fedik le, és nem feltétlenül tartalmaznak információkat az adott személy korábbi vagy későbbi életéről.

3. Túlzó vagy félrevezető állítások: Az önéletrajzokban az író hajlamos lehet túlzó vagy félrevezető állításokra, hogy megfeleljen a saját képének és hírnevének. Ez azt jelenti, hogy az önéletrajzokban található információkat kritikusan kell értékelni, és más forrásokkal kell összehasonlítani a hitelesség megerősítése érdekében.
0