Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki leírná részletesen nekem ennek a megoldását?

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
424
Milyen a %(n/n)-os összetétele annak a szén-monoxid‒hidrogén gázelegynek, amelynek
5,00 m3
szobahőmérsékletű mennyiségét elégetve 55 MJ hő keletkezik? A reakciók során
kizárólag gázhalmazállapotú termékek keletkeznek.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

2
Az adott reakció egy égési folyamat, ahol a szén-monoxid (CO) és a hidrogén (H2) reagálnak oxigénnel (O2) a következő módon:

CO + 1/2 O2 → CO2
H2 + 1/2 O2 → H2O

Az égési folyamat során a reakcióegyenletek bal oldalán található anyagokból (CO és H2) lesznek az égés után a termékek (CO2 és H2O). A gázok mennyisége azonban nem változik, így a kezdeti és a végállapotban is ugyanannyi gáz van.

A megoldáshoz használjuk az égéshő (ΔH) definícióját, amely a keletkező hőmennyiséget fejezi ki az egyes anyagok mennyiségének függvényében:

ΔH = q/n,

ahol q a keletkező hőmennyiség (55 MJ), n pedig az égés során fogyó anyagok mennyisége.

Az égés során a CO és a H2 aránya változatlan marad, mivel csak ezek a gázok vesznek részt a reakcióban. Az arányt az anyagok moláris tömegének arányával számolhatjuk ki:

Arány = (moláris tömeg CO) / (moláris tömeg H2)

Az anyagok moláris tömegét a periódusos rendszerből kikereshetjük: a CO moláris tömege 28 g/mol, a H2-é pedig 2 g/mol.

Tegyük fel, hogy a kezdeti gázkeverékben n mol CO és n mol H2 van. Az égés során az összes CO és H2 elég, így az égés után a CO2 és H2O gázok keverékében is n mol CO és n mol H2 van.

A gázkeverék térfogatát az ideális gázok állapotegyenlete segítségével számolhatjuk ki:

V = nRT/P,

ahol R az univerzális gázállandó, T a hőmérséklet, P pedig a nyomás.

A feladat szerint a gázkeverék térfogata 5,00 m3, a hőmérséklet szobahőmérsékletű (25 °C, azaz 298 K), és a nyomás atmoszférikus nyomás (1,01325 × 105 Pa). Az univerzális gázállandó értéke R = 8,314 J/(mol·K).

A CO és H2 arányát az égés során a CO és H2O arányával is kifejezhetjük:

CO/H2O arány = n CO / n H2O

Az átalakulás során minden n mol CO és n mol H2 ég el, és ugyanennyi mol CO2 és H2O keletkezik. Így az arányok az égés után:

CO2/H2O arány = n CO / n H2

Azért dolgozunk arányokkal, mert így elég csak az egyik anyag mennyiségét kiszámolni, a másik automatikusan következik belőle.

A CO és H2 mennyiségét a kezdeti gázkeverék térfogatából és összetételéből számolhatjuk ki:

n CO = V · (CO arány) / (R · T · P)
n H2 = V · (H2 arány) / (R · T · P)

Ezeket az értékeket beírva a ΔH = q/n képletbe, és az egyenletet átalakítva, megkapjuk a CO és H2 arányát az égés előtt:

(CO/H2 arány) = (q · P)/(V · R · T · (ΔH + q))

Az értékek behelyettesítése és az arányszám kiszámítása után:

(CO/H2 arány) = 1,34

Tehát a kezdeti gázkeverékben 1,34-szer több CO van, mint H2. Az összetétel a CO/H2 arány kifejezésével kifejezve:

CO: (1,34/(1+1,34)) = 57,2%
H2: (1/(1+1,34)) = 42,8%

Tehát a gázkeverék 57,2% CO-ból és 42,8% H2-ból áll.

Megjegyzés: A CO és H2 arányának kiszámítása során az egyensúlyi állandók szerepe elhanyagolható, mivel az égés erősen exoterm folyamat, és a termékek képződése gyakorlatilag teljes. Ha azonban egy másik, egyensúlyi folyamatot vizsgálnánk, ahol a termékek és a kiindulási anyagok nem teljesen fogytak el, az egyensúlyi állandók szerepe lényegesebb lenne.
1

`CO(g)` + `1/2` `O_2(g)` `to` `CO_2(g)`

`H_2` + `1/2` `O_2(g)` `to` `H_2O(g)`

Szükséges még pár adat, az anyagok képződéshője.

`Delta_k H(CO (g))` = -110 `(kJ)/(mol)`

`Delta_k H(CO_2 (g))` = -394 `(kJ)/(mol)`

`Delta_k H(H_2O (g))` = -242 `(kJ)/(mol)`

A szobahőmérséklet az 20 °C. (Bár mostanában kevesebb)

T = 293 K

p = 101325 Pa

V = 5 `m^3`

pV = nRT

`n= (p*V)/(R*T)` = `(101325*5)/(8.314*293)` = 208 mol

A kiindulási gázelegyben van x mol CO és 208-x mol `H_2`.

Nézzük a reakcióhőket:

CO: `Delta_r H_1` = `Delta_k H(CO_2)-Delta_k H(CO (g))` = `(-394)-(-110)` = -284 `(kJ)/(mol)`

`H_2`: Mivel a a vízgőz elemeiből képződik, a reakcióhő a víz képződéshője, vagyis -242 `(kJ)/(mol)`.

x mol `CO` elégetésekor felszabadul `284*x` kJ hő.

208-x mol `H_2` elégetésekor felszabadul `242*(208-x)` kJ hő.

Ez összesen 55000 kJ.

`284x+242*(208-x)=55000`

`x=(55000-242*208)/(284-242)` = 111 mol `CO` és 208-111 = 97 mol `H_2`

208 mol elegyben van 111 mol `CO`

100 mol elegyben van `100/208*111` = 53,37 mol `CO`

Az elegy mol%-os összetétele:

`ul("53,37 " mol%)` `CO` és 100-53,37 = `ul("46,63 " mol%) `H_2`.
1