Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 10. osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
338
Sziasztok! Az utolsó két sor megoldásában szeretném a segítségeteket kérni!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha a sokszög oldalainak száma 'n' , akkor egy csúcsból n-3 átlót tudsz húzni, mert önmagába és a két szomszédos csúcsba nem lehet.

n csúcsból `(n(n-3))/2` átlót lehet húzni.

Az 'n' csúcsú (konvex) sokszög belső szögeinek összege `(n-2)*180`.

Utolsó előtti sor:

Felírunk rá egy egyenletet:

`(n-2)*180=3960` /:180

n-2 = 22 /+2

n = 24

egy csúcsból tehát húzható 21 átló, az összes átló száma pedig:

`(24*(24-3))/2` = 252

Utolsó sor:

`(n(n-3))/2=65`

`n^2-3n-130=0`

`n_(1,2)=(3 pm root()(3^2+4*130))/2` = `(3 pm 23)/2`

`n_1=-10` nem lehet negatív

`n_2=13`

Az oldalak száma tehát 13, az egy csúcsból induló átlók száma 13-3 = 10

A belső szögek összege: `(13-2)*180` = 1980°.
0