Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Közgazdaság

131
Mi történik a munkavállaló TB-jével ha megszűnik a munkaviszonya?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Felsőoktatás / Közgazdaságtan

Válaszok

2
Amikor egy munkavállaló munkaviszonya megszűnik, akkor a munkavállaló által fizetett társadalombiztosítási járulék fizetése is megszűnik. Azonban a munkavállaló TB-jében összegyűlt jogosultságok és egészségügyi ellátások még mindig érvényesek lehetnek.

A TB-jogviszony megszűnésekor a munkavállaló jogosult lehet az egészségügyi ellátásokra, mint például az orvosi vizsgálatokra, a gyógyszerekre, a betegségbiztosításra vagy a rehabilitációra, amennyiben azokat az előző munkáltató TB-járulék-fizetése folytán megfelelően finanszírozták.

A munkavállaló továbbá jogosult lehet a munkanélküli járadékra, ha az ország törvényei ezt biztosítják, és a munkanélküli járadék feltételeit teljesíti. A munkanélküli járadékhoz való jogosultság általában a munkaviszony megszűnésének okától és az előző munkáltatónál eltöltött időtől függ.

Összességében tehát, a munkavállaló TB-jogviszonya megszűnésekor jogosult lehet bizonyos egészségügyi ellátásokra és szociális juttatásokra, amennyiben az előző munkáltató TB-járulék-fizetése folytán megfelelően finanszírozták ezeket, valamint ha a munkanélküli járadék feltételeit teljesítette. A pontos jogosultságok és feltételek az adott ország társadalombiztosítási rendszerétől függenek.
-1

Ha a munkaviszonya fennált legalább 45 napig akkor 45 nap türelmi ideig még él a jogosultsága. Ha nem akkor annyi napig ahány napot dolgozott. Munkanélküli járadék csak is kizárólag 3 év munkaviszony után jár. Ha nem talál 45 napon belül munkát a NAV értesítést küld benne sárga csekkekel amiken be tudja fizetni a TB összegét ami 2023-ban 9.600 Ft. De ha van rá lehetőség egy családtak, hozzátarzotó, de igazából bárki át vállalhatja az ő TB fizetési kötelezettségét. Ezt akár önkormányzat is átvállalhatja ha sikerül bizonyítani a szociális alapon való jogosultságát. Jellemzően 1 évig fizetik de meghosszabbítható. Ha bejelentkezik mint regisztrált munkanélküli akkor ott is fizetik neki. Ha egyáltalán nem foglalkozik vele 6 hónapnyi hátralék befizetési kötelezettség elmulasztása után a TB kártyája érvénytelen lesz.
0