Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Közgazdaság

51
Mi történik a munkavállaló TB-jével ha megszűnik a munkaviszonya?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Felsőoktatás / Közgazdaságtan

Válaszok

2
Amikor egy munkavállaló munkaviszonya megszűnik, akkor a munkavállaló által fizetett társadalombiztosítási járulék fizetése is megszűnik. Azonban a munkavállaló TB-jében összegyűlt jogosultságok és egészségügyi ellátások még mindig érvényesek lehetnek.

A TB-jogviszony megszűnésekor a munkavállaló jogosult lehet az egészségügyi ellátásokra, mint például az orvosi vizsgálatokra, a gyógyszerekre, a betegségbiztosításra vagy a rehabilitációra, amennyiben azokat az előző munkáltató TB-járulék-fizetése folytán megfelelően finanszírozták.

A munkavállaló továbbá jogosult lehet a munkanélküli járadékra, ha az ország törvényei ezt biztosítják, és a munkanélküli járadék feltételeit teljesíti. A munkanélküli járadékhoz való jogosultság általában a munkaviszony megszűnésének okától és az előző munkáltatónál eltöltött időtől függ.

Összességében tehát, a munkavállaló TB-jogviszonya megszűnésekor jogosult lehet bizonyos egészségügyi ellátásokra és szociális juttatásokra, amennyiben az előző munkáltató TB-járulék-fizetése folytán megfelelően finanszírozták ezeket, valamint ha a munkanélküli járadék feltételeit teljesítette. A pontos jogosultságok és feltételek az adott ország társadalombiztosítási rendszerétől függenek.
-1

Ha a munkaviszonya fennált legalább 45 napig akkor 45 nap türelmi ideig még él a jogosultsága. Ha nem akkor annyi napig ahány napot dolgozott. Munkanélküli járadék csak is kizárólag 3 év munkaviszony után jár. Ha nem talál 45 napon belül munkát a NAV értesítést küld benne sárga csekkekel amiken be tudja fizetni a TB összegét ami 2023-ban 9.600 Ft. De ha van rá lehetőség egy családtak, hozzátarzotó, de igazából bárki át vállalhatja az ő TB fizetési kötelezettségét. Ezt akár önkormányzat is átvállalhatja ha sikerül bizonyítani a szociális alapon való jogosultságát. Jellemzően 1 évig fizetik de meghosszabbítható. Ha bejelentkezik mint regisztrált munkanélküli akkor ott is fizetik neki. Ha egyáltalán nem foglalkozik vele 6 hónapnyi hátralék befizetési kötelezettség elmulasztása után a TB kártyája érvénytelen lesz.
0