Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány cm a befogok hossza?

Főoldal » Középiskola » Matematika
685
Egy derékszögű háromszög átfogója 58 cm hosszú, a nagyobb befogó 2 cm-rel hosszabb a kissebiknel.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a kisebb befogó hossza "x" cm. A nagyobb befogó hossza akkor "x + 2" cm lesz.

A Pitagorasz-tétel alapján tudjuk, hogy a két befogó négyzetének összege egyenlő az átfogó négyzetével:

x^2 + (x + 2)^2 = 58^2

Kifejtve és rendezve az egyenletet:

2x^2 + 4x - 3360 = 0

Az egyenlet megoldása:

x1 = 40 és x2 = -42

Mivel a hosszak pozitívak, a kisebb befogó hossza 40 cm, a nagyobb befogó hossza pedig 42 cm.

Válasz: A kisebb befogó hossza 40 cm, a nagyobb befogó hossza 42 cm.
0