Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
609
Valaki legyenszíves segíteni a feladat megoldásában előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Nézzük először azt az esetet, amikor tele van. Az árok keresztmetszete egy 1 méter magasságú szimmetrikus trapéz. Ennek területe `(0.6+1.2)/2*1=0.9m^2`. A víz 200 méter hosszan van az árokban, tehát az így kapott hasáb térfogata `0.9*200=180m^3`.

Ha csak 0,5 méter magasan áll a víz, akkor a keresztmetszet egy olyan trapéz, amelynek az egyik alapja továbbra is 0,6 méter, a másik viszont az előbbi nagy trapéz középvonala, azaz `(0.6+1.2)/2=0.9m`. Tehát most a térfogat: `(0.6+0.9)/2*0.5*200=75m^3`.

Tehát `180/75=2.4`-szer több víz van akkor, amikor az árok tele van.
Módosítva: 8 éve
0