Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia , oldódás

143
A szilárd anyagok, sók oldhatósága miért növekszik a hőmérséklettel együtt?
Miért van, hogy néhány szilard anyaga ezzel ellentétes?(pl.Li2SO4)
köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Általában a szilárd anyagok oldhatósága növekszik a hőmérséklet emelkedésével, mivel az oldószer molekuláinak mozgékonysága és energia szintje nő, amely lehetővé teszi számukra, hogy hatékonyabban áthatoljanak és körülvegyék a szilárd anyag részecskéit, és ezzel nagyobb mennyiségben oldódjanak.

Azonban vannak kivételek is, például a Li2SO4, amelynek oldhatósága csökken a hőmérséklet növekedésével. Ennek oka az, hogy ez a só olyan kristályszerkezetű, amelyben a molekulák között erős kölcsönhatások vannak, és amelyeket a magas hőmérséklet csökkenteni tud. Ezért a Li2SO4 oldhatósága a hőmérséklet csökkenésével növekszik
0

Az oldódás folyamata során az oldószert molekuláris szinten szét kell választani annak érdekében, hogy az oldószermolekulák kölcsönhatásba léphessenek az oldott anyaggal. A szilárd anyagok oldhatósága a hőmérséklet függvényében változik. Általában az oldhatóság növekszik a hőmérséklet emelkedésével, mivel a hőmérséklet növelése az oldószermolekulák mozgását és kinetikai energiáját növeli, ami kedvezőbb körülményeket teremt az oldott anyag molekuláinak szétválasztásához.

Azonban, néhány szilárd anyag, mint például a Li2SO4, az oldhatósága csökken a hőmérséklet emelkedésével. Ez azért van, mert az oldódás folyamatában a szilárd anyag és a folyadék közötti kölcsönhatások változhatnak. A Li2SO4 például az oldószermolekulákkal való hidratációs kölcsönhatások miatt alacsonyabb oldhatósággal rendelkezik magasabb hőmérsékleten. Az oldószermolekulák magasabb kinetikai energiája gyengítheti ezeket a hidratációs kölcsönhatásokat, aminek következtében csökken az oldhatóság.
0