Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS Matek hf! arányosság

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1292
1:9 arányú hígítással készítünk 2 liter meggyszörp oldatot.
a, Hány dl ebben a tömény szörp?
b, Hány százalékos a szörpoldatunk?
c, Ha ehhez az oldathoz hozzáöntünk még 0,5 dl tömény szörpöt, hány %-os oldatot kapunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a) Az 1:9 arányú hígítás azt jelenti, hogy a tömény szirup és a víz aránya 1:9. Tehát 2 liter oldathoz az arányok alapján 2/10=0,2 liter (vagyis 200 ml) lehet a tömény szirup mennyisége.

b) Az arányokat százalékban kifejezve: 1/(1+9) * 100% = 10%. Tehát a szörpoldatunk 10 százalékos.

c) 0,5 dl tömény szirupot adunk hozzá a 2 liter 10%-os oldathoz, akkor a koncentrációja az új összmennyiségben 2,05 liter lesz:

(0,2 + 0,05) liter tömény szirup / 2,05 liter összmennyiség * 100% = 12,2%

Tehát az új oldatunk koncentrációja 12,2 százalékos lesz, ha 0,5 dl tömény szirupot adunk hozzá a 10%-os oldathoz.
Módosítva: 3 éve
1