Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkorák a hatszög oldalai?

Főoldal » Középiskola » Matematika
482
Az ABC háromszög súlypontja S; Az AS, BS, CS szakaszok felezőpontja rendre P, Q, illetve R. Az A,B,C csúcsokhoz tartozó sulyvonalak hossza rendre 15cm, 18 cm, illetve 12 cm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A súlypont a súlyvonalat 2:1 arányban osztja, ahol a hosszabbik rész a csúcsfelé eső. Másképpen mondva, a súlypont a súlyvonal oldalhoz közelebbő eső harmadolópontja. Ebből kifolyólag, mivel P,Q,R pontok ezeket a hosszab részeket felezik, ők lesznek a másik harmadoló pontjai a súlyvonalaknak. Emiatt pl. az SQ szakasz hossza 18:3 = 6. Az `SQF_aR` és az `SPF_cQ` négyszögek paralelogrammák. Ennek oka az elsőnél például, hogy mivel a CSB háromszögben R a CS oldal felezőpontja, `F_a` pedig a súlyvonal definíciója miatt a CB oldal felezőpontja, az ezeket összekötő szakasz éppen a CSB háromszög egyik középvonala, ez pedig párhuzamos az SB oldallal, valamint annak a fele is. Hasonló mondható el a CS és `F_aQ` szakaszokról is. Paralelogramma lévén a szemközti oldalak párhuzamosak és egyenlő hosszúak. Innen következik, hogy `SQ=PF_c = RF_a = 6` cm.
Hasonlóan gondolatmennettel kapjuk, hogy `SP = F_cQ = F_bR = 5` cm és `SR = PF_b = QF_a = 4` cm.
Módosítva: 3 éve
0