Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 7.osztályos

Főoldal » Általános iskola » Kémia
426
Sziasztok ! Az alábbi feladatok megoldásában szeretném a segítségeteket. Köszönöm szépen.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
5,

Oldószer: 250 g

Oldott anyag: 10 g

Oldat = oldószer + oldott anyag = 250 g + 10 g = 260 g

260 g oldatban van 10 g oldott anyag

100 g oldatban van `100/260*10` = 3,8 g oldott anyag.

Tehát szeretett volna 3,8 tömeg%-os oldatot készíteni.

Valójában csak 258 g lett az oldata, tehát a 250 g oldószer mellett 8 g oldott anyag került az oldószerbe.

258 g oldatban van 8 g oldott anyag.

100 g oldatban van `100/258*8` = 3,1 g oldott anyag.

Valójában csak 3,1 tömeg%-os oldata lett.

6,

A készítendő oldat 3,5 tömeg%-os, ez azt jeleni, hogy az oldat

100 kg-jában van 3,5 kg oldott anyag

80 kg oldatban van `80/100*3.5` = 2,8 kg oldott anyag.

A többi víz, vagyis 80-2,8 = 77,2 kg víz, aminek a térfogata (ha a sűrűsége 1 `(kg)/(dm^3)` ) 77,2 liter.

7,

2 liter víz = 2 kg víz = 2000 g víz : oldószer

7,0 dkg só = 70 g só : oldott anyag

Oldat: 2000 +70 = 2070 g

2070 g oldatban van 70 g só

Hozzáadjuk a vizet (x g-ot); az oldat tömege nő, az oldott anyag tömege nem változik.

2070+x g oldatban van 70 g só, ugyanakkor

100 g oldatban van 3 g só.

Erre fel tudunk írni egy aránypárt:

`(2070+x)/100=70/3`

`2070+x=(100*70)/3`

`x=7000/3-2070` = `263.dot(3)` . Ennyi vizet kell hozzáadni.
0