Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
2332
Egy gömböt a középpontjától 4 cm-re haladó síkkal elmetszettük. Mekkora a gömb térfogata és felszíne, ha a síkmetszet területe 9π cm^2?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A síkmetszet kör. A kör területe r^2*π = 9*π
Ebből r=3cm
Vegyünk most egy olyan síkmetszetet, ami átmegy a gömb középpontján és merőleges a másik síkra. Akkor egy kört kapunk, aminek van egy 2r = 6cm hosszú húrja, ami 4 cm-re van a középponttól. Ha a húr két végpontjához húzol egy-egy sugarat, akkor kapsz egy egyenlő szárú háromszöget. Ennek magassága felezi a húrt, így kapsz egy derékszögű háromszöget, aminek a befogói 3 és 4 cm. Ebből a gömb sugara R=5 cm.
A sugár alapján a felszín, térfogat már menni fog gondolom.
0