Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok, segítsetek ezekben légyszi:)

Főoldal » Középiskola » Kémia
714
1.) Pontosan 1,00 g tömegű kálium- és nátrium-hidroxidból álló keveréket vízben oldunk, és az oldatot pontosan 1,000 dm3-re hígítjuk. A pH-t megmérve 12,35-nek adódik. Számítsuk ki a keverék m/m%-os és n/n%-os összetételét!

2.) Pontosan 0,5800 g kálium-nátrium ötvözetet vízzel reagáltatunk, majdd az oldatot 2,000 dm3-re hígítjuk.A keletkező oldat pH-ja 12,00. Számítsuk ki a fémötvözet összetételét m/m%-ban és n/n%-ban!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Koszii
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

Van a keverékben x g KOH és 1-x g NaOH.

Ezek molban: `x/56` mol KOH és `(1-x)/40` mol NaOH.

A pH-ból kiszámolod a hidroxidion-koncentrációt:

pH = 12,35 `to` pOH = 14-pH = 14-12,35 = 1,65

`[OH^-]` = `10^(-pOH)` = `10^(-1.65)` = 0,02239 `(mol)/(dm^3)`.

A felírható egyenlet:

`x/56+(1-x)/40=0.02239`

x = `(56-0.02239*56*40)/(56-40)` = 0,3658

1 g keverékben van 0,3658 g KOH

100 g keverékben van 36,58 g KOH és 100-36,58 = 63,42 g NaOH ; ez lesz a tömeg%-os összetétel.

mol%:

`36.58/56` = 0,653 mol KOH

`63.42/40` = 1,586 mol NaOH

összesen 0,653 + 1,586 = 2,239 mol keverék

2,239 mol keverékben van 0,653 mol KOH

100 mol keverékben van `100/2.239*0.653` = 29,16 mol% KOH és 100-29,16 = 70,84 mol% NaOH.

2,

`K` + `H_2O` = `KOH` + `1/2` `H_2`

`Na` + `H_2O` = `NaOH` + `1/2` `H_2`

x g K és 0,58-x g Na

molban:

`x/39` mol K és `(0.58-x)/23` mol Na

Az oldat pH-ja 12, az oldat pOH-ja, 14-12 = 2

`[OH^-]` = `10^(-pOH)` = `10^(-2)` = 0,01 `(mol)/(dm^3)`

2 `dm^3` oldatban van 0,02 mol `OH^-`

A felírható egyenlet:

`x/39+(0.58-x)/23=0.02`

`x=(39*0.58-0.02*39*23)/(23-39)` = 0,2925

0,58 g keverékben van 0,2925 g K

100 g keverékben van `100/0.58*0.2925` = 50,43 tömeg% K és 100-50,43 = 49,57 tömeg% Na.

mol%:

`0.2925/39` = 0,0075 mol K van a 0,02 mol keverékben

100 mol keverékben van `100/0.02*0.0075` = 37,5 mol% K és 100-37,5 = 62,5 mol% Na.
0