Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektrolízis

Főoldal » Középiskola » Kémia
605
150,0 cm3 térfogatú, 1,145 g/cm3 sűrűségű, 15,0 tömegszázalékos ezüst-nitrát oldatot elektrolizálunk. Milyen lesz elektrolízis után a keletkezett oldat tömegszázalékos összetétele, ha az elektrolízis során 672,3 cm3 térfogatú normálállapotú oxigéngáz keletkezett? Az elektrolízis során csak az egyik elektródon tapasztaltunk gázfejlődést!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M(AgNO_3)` = 169,87 `g/(mol)`

Elektródfolyamatok:

K: 4 `Ag^+` + 4 `e^-` = 4 `ul(Ag)`

A: 2 `H_2O` = `O_2` + 4 `H^+` + 4 `e^-`

A kiindulási oldatunk:

térfogata 150 `cm^3`, tömege `150*1.145` = 171,75 g ; ebben van `171.75*0.15` = 25,76 g `AgNO_3`, ami `25.76/169.87` = 0,152 mol

672,3 `cm^3` normálállapotú oxigén az `0.6723/22.41` = 0,03 mol.

Miközben 1 mol oxigén fejlődik (elektródfolyamatok), addig 4 mol ezüst válik ki.

0,03 mol oxigén fejlődésekor `4*0.03` = 0,12 mol ezüst válik ki.

Az oldat tömege csökken két komponenssel:

I. A fejlődő oxigén mennyisége: `0.03*32` = 0,96 g

II. A kiváló ezüst mennyisége: `0.12*107.87` = 12,94 g

A végső oldat tömege 171,75-(0,96+12,94) = 157,85 g

Az oldatban maradt 0,152-0,12 = 0,032 mol ezüst-nitrát, ami `0.032*169.87` = 5,436 g

157,85 g oldatban van 5,436 g ezüst-nitrát

100 g oldatban van `100/157.85*5.436` = 3,44 g

Az oldat ezüst-nitrátra 3,44 tömeg%-os.

Esetleg lehet még nézni az oldatot salétromsavra, mert a maradék nitrátion mellett az anódon hidrogénionok keletkeznek.

A 0,12 mol `HNO_3` az `0.12*63` = 7,56 g

157,85 g oldatban van 7,56 g `HNO_3`

100 g oldatban van `100/157.85*7.56` = 4,79 g `HNO_3`

Az oldat salétromsavra 4,79 tömeg%-os.

Ha nem számoltam el, azért nézd át.
0