Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos segítség

Főoldal » Középiskola » Kémia
1394
Készítsen 200 cm³ 0,1 n HCl mérőoldatot. Ehhez rendelkezésére áll cc. sósav oldat (37 m/m%,
ρ= 1.1839 g/cm³ ). Mekkora térfogatot kell kimérjek a tömény oldatból, hogy azt 200 cm³ -re
hígítva az oldat koncentrációja 0,1 n legyen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`M_(HCl)` = 36,45 `g/(mol)`

A készítendő oldat

1000 `cm^3`-ében van 0,1 mol HCl, ami `0.1*36.45` = 3,645 g

200 `cm^3` oldatban van `200/1000*3.645` = 0,729 g HCl

Ennyi HCl van a kiindulási tömény sósavban is

A tömény sósav

100 g-jában van 37 g HCl

Mennyi oldatban van 0,729 g HCl?

m = `0.729/37*100` = 1,97 g

`V=m/rho` = `1.97/1.1839` = 1,664 `cm^3`

Az oldat elkészítéséhez `ul("1,66(4) " cm^3)` tömény sósav szükséges.
2