Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
385
Szeretnék segítséget mindkét feladatban.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
8,

`H_2SO_4` + 2 `NaOH` = `Na_2SO_4` + 2 `H_2O`

`M_(Na_2SO_4)` = 142 `g/(mol)`

`M_(Na_2SO_4*10 H_2O)` = 322 `g/(mol)`

`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

Van egyszer 100 `cm^3` NaOH-oldat, ennek a tömege `100*1.33` = 133 g.

Van továbbá 100 `cm^3` `H_2SO_4`-oldat, tömege `100*1.29` = 129 g.

A végső oldatunk 133+129 = 262 g lenne, ha nem válna ki a `Na_2SO_4`. De kiválik 59,6 g kristályos nátrium-szulfát, marad mellette a telített oldat, aminek a tömege 262-59,6 = 202,4 g.

a,

A kapott oldat térfogata `V=m/rho` = `202.4/1.21` = `ul("167,27 " cm^3)`.

b,

Számoljuk meg a `Na_2SO_4` mennyiségét:

I. A telített oldatban:

Az oldhatóság alapján 100+28,2 =

128,2 g oldatban van 28,2 g `Na_2SO_4`

202,4 g oldatban van `202.4/128.2*28.2` = `color(blue)("44,52 g")` `Na_2SO_4`

II. A kristályos `Na_2SO_4`-ban:

322 g kristályos nátrium-szulfátban van 142 g nátrium-szulfát

59,6 g kristályos nátrium-szulfátban van `59.6/322*142` = `color(blue)("26,28 g")` `Na_2SO_4`.

Összesen tehát keletkezett `44.52+26.28` = 70,8 g `Na_2SO_4`, ami `70.8/142` = 0,499 mol (számoljuk 0,5 mollal)

Az egyenlet alapján kiindultunk 0,5 mol kénsavból és `2*0.5` = 1 mol `NaOH`-ból.

Savoldat:

100 `cm^3` (129 g) oldatban van `0.5*98` = 49 g kénsav

100 g oldatban van `100/129*49` = 37,98 g kénsav

A kénsavoldat `ul("37,98 tömeg%-os")`.

Lúgoldat:

100 `cm^3` (133 g) oldatban van 40 g NaOH

100 g oldatban van `100/133*40` = 30,08 g NaOH

A lúgoldat `ul("30,08 tömeg%-os")`.


7,

Az olvadékelektrolízis során a katódon a fém válik ki elemi állapotban:

K: `Me^(y+)` + y `e^-` = Me

(A) eset:

1,2 g fém-kloridból lesz 0,791 g fém ; a többi a klór tömege a vegyületben, ami 1,2-0,791 = 0,409 g

- Ha egy vegyértékű a fém, akkor

0,409 g klór van 0,791 g fém mellett

35,5 g (1 mol) klór van `35.5/0.409*0,791` = 68,66 g fém mellett.

A periódusos rendszerben megnézed, hogy melyik fémnek ennyi az atomtömege, ha találsz ilyet és az lehet egy vegyértékű, akkor ez a keresett fém. Nem találtál ilyet, megyünk tovább

- Ha két vegyértékű a fém:

0,409 g klór van 0,791 g fém mellett

71 g klór van `71/0.409*0.791` = 137,3 g fém mellett. Ezt is megnézed, és szerencsére találtál ilyet (a bárium) és ráadásul két vegyértékű a fém, tehát az első megoldás meg is van.

(B) eset, ugyanezt végig kell játszani, ha szükséges.

1 g fém-kloridban van 0,328 g fém és 1-0,328 = 0,672 g klór

- Ha egy vegyértékű a fém, akkor

0,672 g klór van 0,328 g fém mellett

35,5 g klór van `35.5/0.672*0.328` = 17,33 g fém mellett. Nincs ilyen fém

- Ha két vegyértékű a fém, akkor

0,672 g klór van 0,328 g fém mellett

71 g klór van `71/0.672*0.328` = 34,65 g fém mellett. Nincs ilyen fém.

- Ha a fém három vegyértékű, akkor

0,672 g klór van 0,328 g fém mellett

`3*35.5` = 106,5 g klór van `106.5/0.672*0.328` = 51,98 g. Ilyet már fogsz találtni, a krómnak ennyi az atomtömege és lehet három vegyértékű is.

Az (A) vegyület tehát a `ul("bárium-klorid")` (`BaCl_2`) ; A (B) vegyület pedig a `ul("króm(III)-klorid")` (`CrCl_3`).
0