Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pitagorasz

Főoldal » Általános iskola » Matematika
305
Sziasztok .tükrös háromszög szárai 13 cm hosszúak, alapja 24cm-es. pls
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha a magasság a kérdés, akkor berajzolod az alaphoz tartozó magasságot, fogsz látni két derékszögű háromszöget, melyek egymás tükörképei. A derékszögű háromszögben az egyik befogó az alap fele, az átfogó a szár. A másik befogó a kérdés, ami a magasság.

Pitagorasz:

`(a/2)^2+m_a^2=b^2`

`(24/2)^2+m_a^2=13^2`

`m_a^2=13^2-12^2` = 169-144 = 25

`m_a` = 5 cm

A háromszög magassága `ul("5 cm")`.

Ha a terület a kérdés:

`T=(a*m_a)/2` = `(24*5)/2` = `ul("60 " cm^2)`.
0