Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Afrika SOS

107
Négy afrikai tájat kéne sorrendbe rakni a keletkezésük szerint, kérlek segítsetek!!!
- Atlasz
- Nílus partja, Egyiptom
- Kongó-medence
- Kelet-Afrikai-magasföld
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Afrika, földrajz
0
Általános iskola / Földrajz

Válaszok

1
1. Kongó-medence: A Kongó-medence geológiai története a Kréta időszak végére nyúlik vissza, vagyis mintegy 70 millió évre. Ez az időszak az afrikai lemezek szétválásával járt, aminek következtében a Kongó-medence területe körülvette magát a földkéreg mozgásából adódó repedésektől és törésektől.

2. Kelet-Afrikai-magasföld: A Kelet-Afrikai-magasföld nagyjából ugyanakkor keletkezett, mint a Kongó-medence, tehát mintegy 70 millió éve. Ez a folyamat a Földközi-tenger medencéjének kialakulásával és az afrikai lemezek szétválásával kapcsolatos.

3. Atlasz: Az Atlasz hegység keletkezése az Afrikát és az Európát elválasztó földtörténeti folyamatokhoz köthető. A hegység kialakulása mintegy 50 millió évvel ezelőtt kezdődött, amikor az afrikai és az európai lemez ütközni kezdtek, és ebből a mozgásból adódóan a területen magasabb hegyvonulatok jöttek létre.

4. Nílus partja, Egyiptom: A Nílus partja geológiai története jóval korábbi időkre nyúlik vissza, mint az előző három tájé. A Nílus partja területe a paleozoikum korszakban, mintegy 500 millió évvel ezelőtt kezdett kialakulni, amikor a terület még tengerek és sekély vízmedencék voltak. Az itt leülepedett üledékek az idők során szárazfölddé váltak, majd a kontinentális lemezmozgások hatására az időszakok során a terület átalakult, és végül a Nílus folyóvölgye alakult ki.
1