Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Afrika SOS

33
Négy afrikai tájat kéne sorrendbe rakni a keletkezésük szerint, kérlek segítsetek!!!
- Atlasz
- Nílus partja, Egyiptom
- Kongó-medence
- Kelet-Afrikai-magasföld
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Afrika, földrajz
0
Általános iskola / Földrajz

Válaszok

1
1. Kongó-medence: A Kongó-medence geológiai története a Kréta időszak végére nyúlik vissza, vagyis mintegy 70 millió évre. Ez az időszak az afrikai lemezek szétválásával járt, aminek következtében a Kongó-medence területe körülvette magát a földkéreg mozgásából adódó repedésektől és törésektől.

2. Kelet-Afrikai-magasföld: A Kelet-Afrikai-magasföld nagyjából ugyanakkor keletkezett, mint a Kongó-medence, tehát mintegy 70 millió éve. Ez a folyamat a Földközi-tenger medencéjének kialakulásával és az afrikai lemezek szétválásával kapcsolatos.

3. Atlasz: Az Atlasz hegység keletkezése az Afrikát és az Európát elválasztó földtörténeti folyamatokhoz köthető. A hegység kialakulása mintegy 50 millió évvel ezelőtt kezdődött, amikor az afrikai és az európai lemez ütközni kezdtek, és ebből a mozgásból adódóan a területen magasabb hegyvonulatok jöttek létre.

4. Nílus partja, Egyiptom: A Nílus partja geológiai története jóval korábbi időkre nyúlik vissza, mint az előző három tájé. A Nílus partja területe a paleozoikum korszakban, mintegy 500 millió évvel ezelőtt kezdett kialakulni, amikor a terület még tengerek és sekély vízmedencék voltak. Az itt leülepedett üledékek az idők során szárazfölddé váltak, majd a kontinentális lemezmozgások hatására az időszakok során a terület átalakult, és végül a Nílus folyóvölgye alakult ki.
0