Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
521
Sziasztok valaki tud ebben segíteni?
Egy derékszögű háromszög befogóinak összege 17cm. Területe 30 cm2. Mekkora a kerülete?
Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Jelöljük a befogókat "a" és "b" hosszúságokkal, valamint a derékszögű háromszög átfogóját "c" hosszúsággal. Tudjuk, hogy:

a + b = 17

Tudjuk továbbá, hogy a derékszögű háromszög területe:

T = (a*b)/2 = 30 cm^2

Ebből következik, hogy:

a*b = 60

Most használhatjuk a Pitagorasz-tételt, hogy kifejezzük az átfogót "c" -vel:

c^2 = a^2 + b^2

c^2 = (a + b)^2 - 2ab

c^2 = 17^2 - 2*60

c^2 = 169 - 120

c^2 = 49

c = 7

Tehát a derékszögű háromszög átfogója 7 cm hosszú. Végül a kerületet kiszámíthatjuk az alábbi módon:

K = a + b + c

K = 17 + 7

K = 24

Tehát a derékszögű háromszög kerülete 24 cm.
-2