Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 10. osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
345
Sziasztok! Tudnátok nekem segíteni ebben a feladatban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A pizza átmérője 32 cm, így a sugarának a fele 16 cm. A pizza területe $A=\pi r^2$ alapján kiszámítható, ahol $r$ a sugár hossza:

$$A=\pi \cdot (16\text{ cm})^2 = 804.25 \text{ cm}^2$$

Egy 100°-os középponti szög egy körben $360^\circ$-os teljes szögnek az $100^\circ/360^\circ=5/18$ része. Tehát a keresett szelet területe ennek a hányadosnak az ötszöröse lesz:

$$\frac{5}{18} \cdot \pi \cdot (16\text{ cm})^2 \cdot 5 \approx 139.56 \text{ cm}^2$$

Tehát a 100°-os középponti szöggel határolt szelet területe kb. 139.56 cm$^2$.
-2