Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
1096
Egy téglatest köré 5√2 sugarú gömb írható. Mekkora a téglatest térfogata, ha két oldallapjának területe 48 cm^2 és 60 cm^2?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A téglalap 3 oldala a, b és c.
3 ismeretlenes egyenletrendszer írható fel:
(1) a2+b2+c2=200 (a testátlóból)
(2) a*b=60
(3) b*c=48
Ebből b=60/a és c=48/60/a, azaz 0,8*a
(1) egyenletbe behelyettesítve
0,64*a2+3600/a2+a2=200 /*a2
1,64*a4-200*a2+3600=0
a2=M, tehát 1,64*M2-200*M+3600=0
behelyettesítve a másodfokú megoldóképletbe
M={100 cm; 21,95 cm}
ebből a={10; 4,7}
1. eset, ha a=10 akkor Vtéglatest=10*8*6=480 cm3
2. eset, ha a=4,7 akkor Vtéglatest=4,7*3,76*12,77=225,6 cm3

Remélem segítettem (és azt is, hogy jó megoldás o.O)
0