Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszi segítsetek nekem:)

Főoldal » Középiskola » Kémia
812
1) 2.00 pH-jú sósavoldatot akarunk előállítani. Ehhez a rendelkezésünkre áll 100cm3 olyan sósavoldat, amelynek 10.00-10.00 cm3-ét három párhuzamos mérésben 0.1010 mol/dm3-es NaOH oldattal megtitrálunj: az átlagfogyás 13.60 cm3. Mekkora térfogatú ph= 2.00-es savoldtot készíthetünk a titrálás után megmaradt sósavból?

2) 1,00 dm3, 1,1-es pH-jú oldat előállításához mekkora térfgatú 1,0-es és 2,0-es pH-jú oldatra van szükség?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
pls:)
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

`HCl` + `NaOH` = `NaCl` + `H_2O`

13,6 `cm^3` 0,101 `(mol)/(dm^3)`-es oldatban van `13.6*0.101` = 1,3736 mmol NaOH, ugyanennyi mmol van 10 `cm^3` HCl-oldatban.

Nekünk volt 100 `cm^3` HCl-oldatunk, `3*10`-et elhasználtunk titrálásra, maradt 70 `cm^3` oldatunk.

70 `cm^3` oldatban van `70/10*1.3736` = 9,6152 mmol HCl

A végső oldatunk

1 `dm^3` -ében van 0,01 mol HCl, ami 10 mmol.

Mennyi oldatban van 9,6152 mmol HCl?

`V=9.6152/10*1000` = `ul("961,52 " cm^3)` 2-es pH-jú oldatot tudunk készíteni. A 70 `cm^3` oldatot tehát ekkorára kell hígítani.

2,

A készítendő oldat `10^(-1.1)` mol HCl-t tartalmaz.

Kiindulunk x `cm^3` 0,1 `(mol)/(dm^3)`-es és 1000-x `cm^3` 0,01 `(mol)/(dm^3)`-es oldatokból.

Lehet keverési egyenlettel:

`x*0.1+(1000-x)*0.01=1000*10^(-1.1)`

`x=1000*(10^(-1.1)-10^(-2))/(10^(-1)-10^(-2))` = 771,48 `cm^3`

A szükséges mennyiségek: 771,48 `cm^3` 1-es pH-jú és 1000-771,47 = 228,52 `cm^3` 2-es pH-jú oldatok (ha a térfogatváltozástól eltekintünk).
0